V podstatě není nic složitého si pořídit malou zásobárnu zdraví rovnou v naší kuchyni. Jde o to, že je třeba zvolit správná semínka, protože na běžné pojídání klíčků jsou úplně jiná, než na klasickou setbu. Úplně nejlepší je si zakoupit klíčící misku, která není nijak drahá, ale pokud bude mít například tři patra, tak si lze najednou nechat klíčit tři druhy rostlinných semen, což obohatí nejen náš pokrm, ale i chuť. Je to zvláštní, ale i tak malý klíček totiž chutná jako jeho plody. Když bude každý postupovat podle návodu, tak rozhodně shledá to, že je to taková zábava a nelze na klíčení semen nic zkazit.
Nový trend? V žádném případě
Pro někoho to může být vlna nového trendu, ale tak to rozhodně není. Klíčky se totiž na jídelníčku objevovaly poměrně dost často a to snad hned od počátku světa. Nelze se ničemu divit, vždyť jsou stále nositelem zdravých látek. A nemluvě o tom, kolik musí mít v sobě síly, když zvládnou nechat z malého semene vyrůst velkou plodinu, rostlinu nebo bylinku, která později nám přináší své zralé plody. Je to neuvěřitelná přírodní moc. Klíčení semen tak není novinkou, jen my jsme pochopili, že pojídání klíčků je pro náš organismus velkým přínosem.
Jak konzumovat klíčky?
To rozhodně není nijak složité a využití mají jak v teplé, tak studené kuchyni, ačkoliv je nejlepší je pojídat v syrovém stavu, jelikož každá tepelná úprava je připraví o část výživové hodnoty. Není důvod se tak nechat jednoduše okrádat o tento drahocenný zdroj. Také se rozhodně vyplatí neotálet s konzumací a sníst je co nejdříve, ačkoliv se za dobrých podmínek dají ještě uchovat i v lednici pár dnů. Pokud se rozhodneme, že bychom chtěli vyzkoušet klíčkovou variaci, tak je možná lepší nechat klíčit jen menší množství a tak si zajistit průběžně stále čerstvé. Bohužel při větším a delším skladování nikdo nezabrání tomu, aby se plíseň postarala o naši žeň, a to je rozhodně škoda. Dále se klíčky dají přidat do salátů nebo jako příloha, posyp polévek a dá se vymyslet mnoho dalších kombinací.